Când
te gândeşti la un mod de viaţă bio, primul lucru care îţi vine în minte
este alimentaţia. Şi pe bună dreptate. Dintre toate componentele unei
vieţi sănătoase, alimentaţia este, probabil, cea mai importantă pentru
că influenţează cel mai mult starea noastră de sănătate. Însă nu este
totul. Felul cum ne îngrijim pielea, hainele pe care le alegem şi felul
cum le curăţăm, totul contează dacă vrem să trăim bio.
Protejarea planetei - agricultura tradiţională foloseşte pesticide, fertilizanţi şi alte substanţe care se scurg în pământ, apoi ajung în apa şi în aer, poluând la fel de mult că deşeurile fabricilor. Agricultura bio nu foloseşte nimic din toate acestea, ceea ce înseamnă că ecosistemele şi biodiversitatea sunt încurajate şi protejate. Este chiar unul din scopurile agriculturii ecologice.
Un mod de viaţă
bio presupune folosirea produselor organice în toate domeniile vieţii
noastre, lucru care nu este deloc uşor. Care ar fi beneficiile acestuia?
Ele sunt multe şi deloc de neglijat.
Beneficiile unei vieţi bio
Sănătatea -
a trăi bio înseamnă a elimină din jurul nostru tot ce este artificial,
chimic, procesat. Nici conservanţii, nici fertilizantii, nici
înălbitorii, nici pesticidele nu vor mai putea să pătrundă în corpul
nostru. Ajunge să ne gândim la multitudinea de E-uri (conservanţi,
coloranţi) pe care le înghiţim zilnic prin mâncare şi ne vom da seamă că
nu are cum să nu ne fie mai bine fără ele. Alergiile, tumorile,
durerile de cap, erupţiile cutanate sunt doar câteva din problemele pe
care am putea să le evităm printr-un mod de viaţă organic.
Protejarea planetei - agricultura tradiţională foloseşte pesticide, fertilizanţi şi alte substanţe care se scurg în pământ, apoi ajung în apa şi în aer, poluând la fel de mult că deşeurile fabricilor. Agricultura bio nu foloseşte nimic din toate acestea, ceea ce înseamnă că ecosistemele şi biodiversitatea sunt încurajate şi protejate. Este chiar unul din scopurile agriculturii ecologice.
Bucuria de a trăi
- alimentele bio au un gust mai intens şi mai plăcut, textilele sunt
mai plăcute la atingere, cosmeticele sunt mai blânde, detergenţii lasă
hainele mai moi. Produsele organice ne fac viaţă mai frumoasă şi mai
plăcută, ajutându-ne să redescoperim bucurii aproape uitate: atingerea
unei hăinuţe moi, gustul unei căpşuni adevărate, senzaţia unei creme cu
adevărat hidratante.
Calitatea -
produsele bio sunt verificate mai atent şi respectă reguli mai stricte,
ceea ce înseamnă că sunt şi mai de calitate. Chiar dacă aparent sunt
mai scumpe ne ajută să economisim în multe feluri. În primul rând vom da
tot mai puţini bani pe medicamente şi vizite medicale, apoi hainele le
vom schimbă mai rar, cosmeticele necesare vor fi mai puţine.
Produsele bio recomandate
În afară alimentaţiei, care este primul lucru la care ne-am gândi, şi alte produse pot fi cumpărate în variantă bio.
Detergenţii
- detergenţii de vase şi de rufe, înălbitorii, balsamurile de rufe,
săpunurile de rufe, toate conţin substanţe chimice care nu sunt prea
blânde nici cu pielea noastră, nici cu mediul. Detergenţii bio sunt
făcuţi din substanţe naturale, care nu ne fac rău nici noua, oricât de
sensibili am fi, şi nici naturii, chiar dacă ajung, prin sistemul de
canalizare, în râuri sau lacuri.
Detergenţii bio sunt perfecţi în primul rând pentru
hăinuţele bebeluşilor pentru că pielea lor sensibilă este cel mai uşor
agresată de detergenţii chimici.
Hainele
- hainele bio sunt făcute din bumbac, cânepă sau alte textile obţinute
în mod natural şi sunt vopsite, bineînţeles, cu vopseluri naturale, care
nu irită şi nu provoacă alergii. Din nou, sunt recomandate în primul
rând bebeluşilor pentru că pielea este organul cel mai afectat de
hainele sintetice.
Cosmeticele
- cosmeticele bio sunt făcute numai din plante, fără parabeni, uree sau
alte substanţe periculoase pentru piele şi întregul organism. Sunt
absolut necesare celor care vor o viaţă bio, pentru că toate chimicalele
din cosmeticele clasice pot să treacă rapid în sânge, prin intermediul
pielii.
Pentru cei care vor să trăiască bio cu adevărat,
toate aceste produse sunt indispensabile, bineînţeles, pe lângă
alimentaţie. Că să eliminăm complet chimicalele din viaţă noastră
trebuie să facem alegeri organice în toate domeniile. Degeaba renunţăm
la mâncarea procesată şi plină de E-uri dacă folosim cosmetice normale.
Şi, bineînţeles, degeaba ne consumăm timpul, banii şi energia, în
căutarea produselor bio, dacă nu facem un minim efort să renunţăm la
mersul cu maşină, la ambalajele din plastic, dacă consumăm în exces
energia electrică. Sănătatea noastră depinde în mare măsură de cea a
planetei
Ce sunt cosmeticele organice
Cosmeticele organice sunt obţinute numai din
ingrediente care se găsesc în natură (plante), nu conţin conservanţi,
coloranţi sau alte substanţe toxice. Faţă de cosmeticele clasice sunt
fabricate după anumite reguli foarte stricte pentru că altfel
producătorul nu ar putea primi certificarea organică.
Mării producători de cosmetice sunt mai puţin verificaţi de
organismele în drept, însă micii producători organici sunt verificaţi
periodic pentru a-şi putea păstra dreptul la o etichetă organică. Li se
verifică sursă materiilor prime, procesul de fabricare, modalitatea de
stocare şi transport.
Întregul parcurs, de la plantă la produs cosmetic ambalat urmează
legile producţiei organice. De exemplu, viaţă unei creme organice începe
la o fermă, unde plantele sunt cultivate organic, fără insecticide,
fără fertilizanţi, fără hormoni. Odată recoltate, plantele sunt
depozitate şi transportate în condiţii stricte, fără a se atinge de
produse non-organice. Odată ajunse la producătorul de cosmetice,
plantele sunt procesate prin tehnici care standardele privind producţia .
Nu se nimic ne-natural.
Unele cosmetice naturale nu au miros nici culoarea nu este foarte
placută . Cele parfumate conţin extracte din flori, cele colorate conţin
coloranţi naturali. Pentru conservare, de asemenea, se folosesc
extracte din plante. De obicei, cosmeticele organice au o perioadă de
garanţie mult mai mică , de numai câteva luni chiar săptămâni, tocmai
pentru nu conţin conservaţi puternici si sintetici cum sunt parabenii.
Bineînţeles, nu conţin nici celelalte substanţe sintetice din cele
menţionate .
Şi pentru că produsele organice sunt benefice nu numai pentru om ci şi pentru natură , tot
mai mulţi producători de cosmetice se gândesc şi la modalitatea de
ambalare. Ei folosesc ambalaje cât mai puţine şi reciclate. Unele
companii chiar cer clienţilor să returneze ambalajele goale pentru a fi
refolosite, oferindu-le schimb vouchere sau gratuităţi.
Natural vs. Organic
Nu trebuie confundate cosmeticele aşa-zis
naturale cu cele organice. Termenul de natural poate fi folosit de orice
producător, fie că îl respectă, fie că nu. Pe când etichetă organică o
obţin doar cei care se supun legislaţiei specifice şi primesc
certificarea de la organismele abilitate. Un produs cosmetic natural,
chiar dacă este făcut din plante, poate să conţină conservanţi,
coloranţi şi alte chimicale. Este de ajuns să citim etichetă şi ne vom
da seamă de asta.
Alimentaţia BIO
Alimentele bio nu mai sunt de mult timp o
noutate sau o ciudăţenie. Se găsesc din ce în ce mai uşor, la preţuri
tot mai mici şi mulţi le-au încercat deja sau chiar au trecut la o dietă
formată în exclusivitate din astfel de mâncăruri. Şi totuşi, nu toată
lumea ştie exact ce înseamnă un aliment organic şi cum se face.
Aproape toate alimentele la care ne-am putea gândi au un echivalent organic. La fel şi băuturile. Aşa
că cei care doresc să renunţe complet la mâncarea convenţională pot
deja să o facă, fără să le lipsească nimic (e adevărat că, la noi în
ţara, este mai greu deocamdată să urmezi o dietă complet organică).
Lista produselor organice
- Lapte, brânză, iaurt, legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, zarzavat, paşte, fidea şi tăiţei, sosuri şi dressing-uri, biscuiţi, jeleuri, cereale, carne şi produse din carne (inclusiv mezeluri), peste şi conserve din peste, alte tipuri de conserve, condimente pentru mâncare.
- Băuturi organice .
- Lapte de soia, siropuri, sucuri, vin, bere.
- Mierea de albine.
Cum se fabrică alimentele organice?
Viaţă unui astfel de aliment începe într-o
fermă certificată organic, unde sunt cultivate plante sau sunt crescute
animale. Plantele sunt cultivate pe terenuri care nu au mai fost
fertilizate de un număr de ani (de obicei 3-5) şi, bineînţeles, nici la
noile culturi nu se folosesc fertilizanţi, cel puţin nu din cei
chimici. Împotriva dăunătorilor nu se folosesc pesticide şi ierbicide,
ci soluţii naturale. Ierburile sunt smulse cu mână, insectele sunt
ţinute la distanţă prin plante aromatice sau prădători naturali. Numai
în condiţii speciale, şi cu acordul autorităţilor se pot folosi
pesticide (atunci când recolta este în pericol) doar unele naturale,
care se descompun în totalitate în contact cu oxigenul şi cu razele UV
ale soarelui.
În ce priveşte animalele, acestea primesc numai hrană organică,
adică iarbă şi fân, fără produse concentrate şi nu sunt tratate cu
hormoni de creştere antibiotice.
Plantele sau carnea , pot să ajungă direct magazine, ca
atare şi astfel putem cumpăra legume fructe organice, cereale
organice, . De asemenea, la producătorii procesatorii de alimente,
sub de materii prime. Aici vor fi transformate sosuri, combinaţii de
alimente, mezeluri, etc., bineînţeles, urmând reguli stricte ale
producţiei organice. Ce presupun aceste reguli: procesul de producţie nu
se folosesc substanţe chimice (grăsimi etc.) nu se nimic din ce nu este
natural (coloranţi, conservanţi). unele ,
producţia poate continue departe, cu ambalarea. Regulile unora din
ţările lumii presupun un produs organic să fie vândut numai într-un
ambalaj organic sau reciclabil. În alte ţări , nu există acestă lege.
Ce NU conţin produsele organice?
Produsele organice nu conţin substanţe chimice
din cele care nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Aşadar, ele nu
conţin: coloranţi artificiali, stabilizatori de aromă, potentiatori de
arome, stabilizatori de culoare, emulsificatori sintetici, conservanţi
sintetici, îndulcitori artificiali, arome artificiale.
Ce conţin produsele organice?
Produsele organice conţin numai substanţe cu
adevărat naturale. Mâncarea organică procesată (sosuri, mezeluri) este
făcută numai din ingrediente organice, fie ele de origine vegetală sau
animală. Pe lângă cele câteva ingrediente care formează produsul finit
pot să conţină şi ele coloranţi sau conservanţi, dar numai din cei
naturali, extraşi din plante prin procedee organice.
De exemplu, coloranţii naturali sunt extraşi din
coajă fructelor şi legumelor colorate (ridichi, ardei etc). Nu numai că
nu sunt periculoşi şi nu conţin chimicale, dar sunt şi bogaţi în
antioxidanţi naturali, benefici pentru organismul uman
Add Comment