CE ESTE BIO ?

CE ESTE BIO ?

CE ESTE BIO ?

25.05.2018

BIO/ORGANIC

Când te gândeşti la un mod de viaţă bio, primul lucru care îţi vine în minte este alimentaţia. Şi pe bună dreptate. Dintre toate componentele unei vieţi sănătoase, alimentaţia este, probabil, cea mai importantă pentru că influenţează cel mai mult starea noastră de sănătate. Însă nu este totul. Felul cum ne îngrijim pielea, hainele pe care le alegem şi felul cum le curăţăm, totul contează dacă vrem să trăim bio.
Un mod de viaţă bio presupune folosirea produselor organice în toate domeniile vieţii noastre, lucru care nu este deloc uşor. Care ar fi beneficiile acestuia? Ele sunt multe şi deloc de neglijat. 
 
              Beneficiile unei vieţi bio
 
                  Sănătatea - a trăi bio înseamnă a elimină din jurul nostru tot ce este artificial, chimic, procesat. Nici conservanţii, nici fertilizantii, nici înălbitorii, nici pesticidele nu vor mai putea să pătrundă în corpul nostru. Ajunge să ne gândim la multitudinea de E-uri (conservanţi, coloranţi) pe care le înghiţim zilnic prin mâncare şi ne vom da seamă că nu are cum să nu ne fie mai bine fără ele. Alergiile, tumorile, durerile de cap, erupţiile cutanate sunt doar câteva din problemele pe care am putea să le evităm printr-un mod de viaţă organic. 
         
     
            Protejarea planetei - agricultura tradiţională foloseşte pesticide, fertilizanţi şi alte substanţe care se scurg în pământ, apoi ajung în apa şi în aer, poluând la fel de mult că deşeurile fabricilor. Agricultura bio nu foloseşte nimic din toate acestea, ceea ce înseamnă că ecosistemele şi biodiversitatea sunt încurajate şi protejate. Este chiar unul din scopurile agriculturii ecologice. 
                 Bucuria de a trăi - alimentele bio au un gust mai intens şi mai plăcut, textilele sunt mai plăcute la atingere, cosmeticele sunt mai blânde, detergenţii lasă hainele mai moi. Produsele organice ne fac viaţă mai frumoasă şi mai plăcută, ajutându-ne să redescoperim bucurii aproape uitate: atingerea unei hăinuţe moi, gustul unei căpşuni adevărate, senzaţia unei creme cu adevărat hidratante.
                 Calitatea - produsele bio sunt verificate mai atent şi respectă reguli mai stricte, ceea ce înseamnă că sunt şi mai de calitate. Chiar dacă aparent sunt mai scumpe ne ajută să economisim în multe feluri. În primul rând vom da tot mai puţini bani pe medicamente şi vizite medicale, apoi hainele le vom schimbă mai rar, cosmeticele necesare vor fi mai puţine.
          Produsele bio recomandate
 În afară alimentaţiei, care este primul lucru la care ne-am gândi, şi alte produse pot fi cumpărate în variantă bio.
               Detergenţii - detergenţii de vase şi de rufe, înălbitorii, balsamurile de rufe, săpunurile de rufe, toate conţin substanţe chimice care nu sunt prea blânde nici cu pielea noastră, nici cu mediul. Detergenţii bio sunt făcuţi din substanţe naturale, care nu ne fac rău nici noua, oricât de sensibili am fi, şi nici naturii, chiar dacă ajung, prin sistemul de canalizare, în râuri sau lacuri.
               Detergenţii bio sunt perfecţi în primul rând pentru hăinuţele bebeluşilor pentru că pielea lor sensibilă este cel mai uşor agresată de detergenţii chimici.
                Hainele - hainele bio sunt făcute din bumbac, cânepă sau alte textile obţinute în mod natural şi sunt vopsite, bineînţeles, cu vopseluri naturale, care nu irită şi nu provoacă alergii. Din nou, sunt recomandate în primul rând bebeluşilor pentru că pielea este organul cel mai afectat de hainele sintetice.  
               Cosmeticele - cosmeticele bio sunt făcute numai din plante, fără parabeni, uree sau alte substanţe periculoase pentru piele şi întregul organism. Sunt absolut necesare celor care vor o viaţă bio, pentru că toate chimicalele din cosmeticele clasice pot să treacă rapid în sânge, prin intermediul pielii.
                Pentru cei care vor să trăiască bio cu adevărat, toate aceste produse sunt indispensabile, bineînţeles, pe lângă alimentaţie. Că să eliminăm complet chimicalele din viaţă noastră trebuie să facem alegeri organice în toate domeniile. Degeaba renunţăm la mâncarea procesată şi plină de E-uri dacă folosim cosmetice normale. Şi, bineînţeles, degeaba ne consumăm timpul, banii şi energia, în căutarea produselor bio, dacă nu facem un minim efort să renunţăm la mersul cu maşină, la ambalajele din plastic, dacă consumăm în exces energia electrică. Sănătatea noastră depinde în mare măsură de cea a planetei
                  Ce sunt cosmeticele organice
                  Cosmeticele organice sunt obţinute numai din ingrediente care se găsesc în natură (plante), nu conţin conservanţi, coloranţi sau alte substanţe toxice. Faţă de cosmeticele clasice sunt fabricate după anumite reguli foarte stricte pentru că altfel producătorul nu ar putea primi certificarea organică. 
 Mării producători de cosmetice sunt mai puţin verificaţi de organismele în drept, însă micii producători organici sunt verificaţi periodic pentru a-şi putea păstra dreptul la o etichetă organică. Li se verifică sursă materiilor prime, procesul de fabricare, modalitatea de stocare şi transport. 
 Întregul parcurs, de la plantă la produs cosmetic ambalat urmează legile producţiei organice. De exemplu, viaţă unei creme organice începe la o fermă, unde plantele sunt cultivate organic, fără insecticide, fără fertilizanţi, fără hormoni. Odată recoltate, plantele sunt depozitate şi transportate în condiţii stricte, fără a se atinge de produse non-organice. Odată ajunse la producătorul de cosmetice, plantele sunt procesate prin tehnici care standardele privind producţia . Nu se nimic ne-natural. 
 Unele cosmetice naturale nu au miros nici culoarea nu este foarte placută . Cele parfumate conţin extracte din flori, cele colorate conţin coloranţi naturali. Pentru conservare, de asemenea, se folosesc extracte din plante. De obicei, cosmeticele organice au o perioadă de garanţie mult mai mică , de numai câteva luni chiar săptămâni, tocmai pentru nu conţin conservaţi puternici si sintetici cum sunt  parabenii. Bineînţeles, nu conţin nici celelalte substanţe sintetice din cele menţionate .
                  Şi pentru că produsele organice  sunt benefice nu numai pentru om ci şi  pentru natură , tot   mai mulţi producători de cosmetice se gândesc şi   la modalitatea de ambalare. Ei folosesc ambalaje cât mai    puţine şi reciclate. Unele companii chiar cer clienţilor să returneze ambalajele goale pentru a fi refolosite, oferindu-le  schimb vouchere  sau  gratuităţi.
           Natural vs. Organic
 
                 Nu trebuie confundate cosmeticele aşa-zis naturale cu cele organice. Termenul de natural poate fi folosit de orice producător, fie că îl respectă, fie că nu. Pe când etichetă organică o obţin doar cei care se supun legislaţiei specifice şi primesc certificarea de la organismele abilitate. Un produs cosmetic natural, chiar dacă este făcut din plante, poate să conţină conservanţi, coloranţi şi alte chimicale. Este de ajuns să citim etichetă şi ne vom da seamă de asta.
          Alimentaţia BIO
                 Alimentele bio nu mai sunt de mult timp o noutate sau o ciudăţenie. Se găsesc din ce în ce mai uşor, la preţuri tot mai mici şi mulţi le-au încercat deja sau chiar au trecut la o dietă formată în exclusivitate din astfel de mâncăruri. Şi totuşi, nu toată lumea ştie exact ce înseamnă un aliment organic şi cum se face. 
Aproape toate alimentele la care ne-am putea gândi au un echivalent organic. La fel şi băuturile.     Aşa că cei care doresc să renunţe complet la mâncarea convenţională pot deja să o facă, fără să le lipsească nimic (e adevărat că, la noi în ţara, este mai greu deocamdată să urmezi o dietă complet organică).  
 
           Lista produselor organice
  • Lapte, brânză, iaurt, legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, zarzavat, paşte, fidea şi tăiţei, sosuri şi dressing-uri, biscuiţi, jeleuri, cereale, carne şi produse din carne (inclusiv mezeluri), peste şi conserve din peste, alte tipuri de conserve, condimente pentru mâncare. 
  • Băuturi organice .
  • Lapte de soia, siropuri, sucuri, vin, bere. 
  • Mierea de albine.  
            Cum se fabrică alimentele organice?
                   Viaţă unui astfel de aliment începe într-o fermă certificată organic, unde sunt cultivate plante sau sunt crescute animale. Plantele sunt cultivate pe terenuri care nu au mai fost fertilizate de un număr de ani (de obicei 3-5) şi, bineînţeles, nici la noile culturi nu se folosesc  fertilizanţi, cel puţin nu din cei chimici. Împotriva  dăunătorilor nu se folosesc pesticide şi ierbicide, ci soluţii naturale. Ierburile sunt smulse cu mână, insectele sunt ţinute la distanţă prin plante aromatice sau prădători naturali. Numai în condiţii speciale, şi cu acordul autorităţilor se pot folosi pesticide (atunci când recolta este în pericol) doar unele naturale, care se descompun în totalitate în contact cu oxigenul şi cu razele UV ale soarelui.   
   În ce priveşte animalele, acestea primesc numai hrană organică, adică iarbă şi fân, fără produse concentrate şi nu sunt tratate cu hormoni de creştere antibiotice. 
   Plantele sau carnea , pot să ajungă   direct magazine, ca   atare şi astfel putem cumpăra legume fructe organice, cereale organice, . De asemenea,    la producătorii procesatorii de alimente, sub de materii prime. Aici vor fi transformate sosuri, combinaţii de alimente, mezeluri, etc., bineînţeles, urmând reguli stricte ale producţiei organice. Ce presupun aceste reguli: procesul de producţie nu se folosesc substanţe chimice (grăsimi etc.) nu se nimic din ce nu este natural (coloranţi, conservanţi). unele , producţia poate continue departe, cu ambalarea. Regulile unora din ţările lumii presupun un produs organic să fie vândut numai într-un ambalaj organic sau reciclabil. În alte ţări , nu există acestă lege.
 
           Ce NU conţin produsele organice?
 
                Produsele organice nu conţin substanţe chimice din cele care nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Aşadar, ele nu conţin:  coloranţi artificiali, stabilizatori de aromă, potentiatori de arome, stabilizatori de culoare, emulsificatori sintetici, conservanţi sintetici, îndulcitori artificiali, arome artificiale.
           Ce conţin produsele organice?
 
                 Produsele organice conţin numai substanţe cu adevărat naturale. Mâncarea organică procesată (sosuri, mezeluri) este făcută numai din ingrediente organice, fie ele de origine vegetală sau animală. Pe lângă cele câteva ingrediente care formează produsul finit pot să conţină şi ele coloranţi sau conservanţi, dar numai din cei naturali, extraşi din plante prin procedee organice.
                De exemplu, coloranţii naturali sunt extraşi din coajă fructelor şi legumelor colorate (ridichi, ardei etc). Nu numai că nu sunt periculoşi şi nu conţin chimicale, dar sunt şi bogaţi în antioxidanţi naturali, benefici pentru organismul uman

Add Comment