Tradiția noastră
Apimond, un brand cu traditie
Cosmeticele Apimond, elixirul bio pentru o frumusete naturala
Apimond
se naste in 1992, atunci cand Daniel Matache infiinteaza Centrul de
Produse Apicole din localitatea Baldana, judetul Dambovita, imbuteliind
produsele obtinute din stupina proprie sub numele acestei noi marci,
care a devenit apoi, rapid, un adevarat brand. Compania Apimond produce
astazi o gama importanta de sortimente de miere, specialitati de miere
si produse cosmetice pe baza de ingrediente apicole, insa succesul rapid
al acestui brand are la baza o traditie de generatii.
Daniel
Matache continua o traditie de patru generatii, traditie care incepe in
jurul anului 1870, atunci cand strabunicul sau, Niculae Matache
(1852-1933), sergent in armata lui Carol I, evidentiat in luptele de pe
teritoriul Bulgariei, la care a participat personal si regele, se dedica
activitatii de apicultor, in curtea casei sale din Plop, Titu, judetul
Dambovita. Traditia este continuata tot in vatra satului de catre fiul
acestuia, Gheorghe Matache (1890-1842), atestat in 1921 in Registrul
Agricol al Regiunii Agricole Titu, cu patru stubeie, stupi confectionati
conform vechilor traditii din trunchiuri de lemn scobit in care
albinele isi construiau fagurii de miere. Este perioada in care incep sa
se extinda stupii sistematici, cu rame mobile, care aduceau numeroase
avantaje in exploatare si cu o productivitate mai mare. Preocupat de
dezvoltarea stuparitului, numele lui Gheorghe Matache apare, incepand
din 1926, in mai multe numere ale revistei Romania Apicola, cu o
colectie impresionanta pastrata pana astazi. Apoi, in 1934, se naste
Teodor Matache care, in 1956, face primul stuparit pastoral din familie,
transportand stupii de la poalele muntilor pana in Dobrogea si in Delta
Dunarii. Nefericirea face ca in 1958, la traversarea Dunarii, bacul sa
se rastoarne si sa fie distrusa intreaga stupina. Teodor Matache insa nu
se descurajeaza si reuseste rapid sa refaca o stupina de 150 de stupi,
continuandu-si pana astazi pasiunea si preocuparea pentru albinarit,
desfasurata in vatra satului, beneficiind de o flora spontana extrem de
bogata. Astazi, se remarca activitatea fiului sau, Daniel Matache, care
incearca, prin brandul creat de el, Apimond, sa devina un lider pe piata
locala a produselor premium, atat pentru produsele apicole, cat si
pentru produsele cosmetice bio-organice.
Traditia Apimond, transmisa cu pasiune din generatie in generatie
Traditii milenare
Deja cu patru secole inainte de Hristos, istoricul Xenofon scria in lucrarea sa, Anabassis, ca hrana getilor consta in primul rand in miere, legume, lapte simplu sau preparat si foarte putina carne.
Despre importanta exporturilor constand in produse apicole scrie si
naturalistul roman Aellianus in secolul III i.H. in lucrarea sa, De natura animalium, iar apoi Polibiu din Megalopolis in Istoria pragmatica. Cea mai impresionanta este mentiunea lui Herodot, in descrierea expeditiei lui Darius impotriva scitilor, din 512 i.H., in
ceea ce priveste albinele, numarul lor este atat de mare pe malul stang
al Dunarii, incat impiedica pe oameni sa treaca mai departe.
Dupa o perioada de restriste pe timpul navalirilor barbare, apicultura
avea sa cunoasca o noua inflorire, odata cu intemeierea voievodatelor si
Principatelor Romane, dupa cum se poate vedea si din scrierile lui
Miron Costin, dar si din nenumarate documente ale domnitorilor, precum
Vlaicu Voda in 1368, Mircea cel Batran in 1388, Alexandru cel Bun in
1400. Fiii lui Alexandru
cel Bun, Ilie si Stefan, fac donatii de prisaci, la fel cum avea sa
faca si Bogdan Voievod, in 1451. Iar, in 1459, Vlad Tepes va dona
prisaci ostasilor sai. In secolul al XVI-lea, la curtea sultanului erau
trimise inclusiv miere si ceara de albine. Iar documentele atesta faptul
ca din Ardeal si Galitia se exporta ceara spre Venetia si Austria,
Dimitrie Cantemir facand referire la ceara verde, care consta dintr-un
amestec de ceara cu propolis. Apoi, din a doua jumatate a secolului al
XIX-lea, incepe un declin al apiculturii cauzat de aparitia zaharului
industrial.
Gradina cu stupi, locul de unde incepe povestea mierii Apimond
Albina, bioindicator al gradului de poluare
Odata
cu intelegerea importantei biomonitorizarii mediului, albina a inceput
sa fie folosita ca un bioindicator al sanatatii, respectiv al gradului
de poluare a mediului. Daca din vechime oamenii au vazut in albine acele
fiinte complexe care poarta in ele toata maiestria creatiei, astazi
descopera formidabila ei sensibilitate si reactivitate fata de
degradarea mediului prin poluare. Astfel, apare firesc interesul si
pasiunea cu care Daniel Matache a imbratisat cauza bio. O cauza
fireasca. O lupta pentru o natura sanatoasa, o lupta pentru dreptul
nostru la sanatate. Caci agriculatura moderna nu omoara doar albinele,
ci ne omoara pe noi, majoritatea bolilor avand printre cauze si nivelul
atat de ridicat al poluarii, al continutului de substante toxice
prezente in alimentatia noastra cotidiana.
Alimentatia bio
Alimentatia
bio se bazeaza pe o productie agricola realizata cu plante nemanipulate
genetic, pe un teren pe care nu s-au mai folosit substante chimice,
ingrasaminte, insecticide etc. de cel putin trei ani de zile si unde
solul a fost curatat de substantele toxice preexistente prin cultivarea
unor plante adecvate care au extras acesti factori nocivi din sol. Apoi,
daca alimentele sunt procesate, aceste procese se realizeaza fara a
utiliza substante chimice, conform unor tehnologii sanatoase. Trebuie
insa sa avem grija ca produsele asa-zis naturale nu sunt verificate si
omologate, precum cele bio, si pot contine si substante chimice.
Din cauza implicatiilor negative majore pe care le-a adus poluarea,
lumea incepe treptat sa constientizeze importanta filosofiei si a
produselor bio, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru salvarea
naturii a mediului in care traim. Este esential sa intelegem echilibrul
fragil al lumii naturale si sa ne straduim sa mentinem aceasta armonie
printr-un comportament responsabil, promovand produsele, modul de viata
si filosofia bio.
Cosmeticele bio si Apimond
Vorbind
despre produse bio, nu trebuie sa avem in vedere doar alimentatia.
Organismul nostru absoarbe, in egala masura, anual, kilograme intregi de
produse prin piele, prin acest fantastic organ, cel mai extins organ al
corpului nostru. Aceste kilograme de produse absorbite prin piele ne
pot face la fel de mult rau precum alimentele. De aceea, la fel cum
trebuie sa incercam sa nu folosim decat alimente bio, in egala masura,
este important sa utilizam doar cosmetice bio. Este datoria noastra,
pentru propria sanatate si pentru a incerca sa contribuim la
restabilirea acestui atat de precar echilibru din natura, pe care am
ajuns la pragul de a-l distruge.